Reference
Reference
Upravljački sistem grejnih krugova, NIS Gazpromnjeft Ovča

Upravljački sistem grejnih krugova   je izveden na platformi  programabilnog kontrolera namenjenog KGH aplikacijama oznake PXC 64,  a vizuelizacija i intrerfejs sa procesom je omogućen putem  namenskog  panela PXM20. Regulacija temperature vode je obezbedjena isporukom regulacionih trokrakih elektromotornih ventila oznake VVF i pogona SKC. Svi navedeni delovi su proizvodnja nemačke firme  SIEMENS. 

Tehnološki zadatak koji upravljački sistem treba da realizuje je održavanje setovane temperature izlazne  vode u grejnim krugovima.

Održavanje temperature  izlazne vode se postiže sa regulacijom otvorenosti trokrakih ventila u kojima se meša topla i hladna voda kako bi se postigla željena temperatura.Toplu vodu priprema kotao koji radi nezavisno od ovog sistema grejanja dok je setovana temperatura funkcionalna zavisnost dobijena merenjem trenutne temperature spoljašnjeg vazduha (ta funkcija se naziva i klizeća karakteristika temperature i ima za cilj da pri niskim spoljnim temperaturama zada veću setovanu temperaturu vode koja ide u grejni proces dok kod visokih  spoljnih temperaturu zadaje nižu vrednost setovane temperature polazne vode.

Sistem utiče na više merno-regulacionih  grejnih krugova koji su uglavnom slični po svojoj funkciji a to je:

  • održavanje polazne temperature vode koja izlazi u proces grejanja upravljanjem i pokretanjem  elektromotornih trokrakih regulacionih ventilima (u kojim se meša hladna i topla voda) smeštenih na  izlaznim granama 

Realizacijom projekta upravljačkog sistema nove kotlarnice obuhvaćene su sledeće celine:

  • izbor, isporuku, programiranje i puštanje u rad programabilnog kontrolera i HMI sistema vizuelizacije
  • izrada upustava, obuka operatera, isporuka celokupne atestno projektne dokumentacije

Pogodnosti  koje je doneo upravljački sistem su sledeće:

  • regulisanje procesnih parametara je automatsko tako da prema funkcionalnoj zavisnosti od izmerene spoljne temperature sistem automatski podešava temperaturu na izlazu tople vode
  • detekcija i otklanjanje grešaka u sistemu je veoma brzo, jer sistem monitoringa HMI sistema omogućava vizuelezaciju celokupnog procesa kao i prikaz istorijskih i trenutnih grešaka.
gazpromnjeft
gazpromnjeft

Novosti

Powered by BeoNET