Reference
Reference
ISTRA, Kula, Nadzorno-upravljački sistem agregatne mašine za obradu komadastog materijala sa 12 jedinica
Nadzorno-upravljački sistem agregatne mašine za obradu komadastog materijala sa 12 jedinica
Agregatna mašina za obradu komadastog materijala, deveto vretena, italijanskog proizvođača "Gnutti - Gruber", stara 35 god. bila je do te mere amortizovana, da je revitalizacija bila neophodna.

Osim klasičnog Generalnog remonta, uražen je potpuno novi sistem upravljanja. Svi krajnji prekidači (koji su inače nestandardne kostrukcije i čija je cena dosta viskoka) su zamenjeni bezkontaktnim prekidačima serije E2EG koji su posebno konstruisani za primenu kod mašina u Metaloprerađivačkoj industriji, postavljena je Upravljačke Konzola, lako pristupacna Rukovaocu na mašini.

Oprema se sastoji od sledećih komponenata:

  • Programabilni Logički Kontroler CQM1-CPU41 
  • Napojna jedinica CQM1-PA216
  • Ulazne digitalne jedinice CQM1-ID212
  • Izlazne digitalne jedinice CQM1-OD212
  • Ispravljačka jedinica S82K-10024T
  • Link releji G2R-1-SN24VDC
  • Bezkontaktni ind. Prekidači E2EG-X5C1
  • Izolacioni ring transformator 220/220 VAC Program za Upravljanje mašinom je urađen pomoću programskog paketa SysWIN ver. 3.4 u standardnom LADDER planu.

Prilikom izrade Programa, vodilo se računa o svim vitalnim funkcijama mašine - rad sa jedinicama za struganje, jedinicama za rezanje navoja, kao i okretanju bubnja - glave, koja nosi radne komade u paknama ( uređajima za stezanje ). Ovo je bio minimum koji je ispoštovan. Naravno, nije se stalo na tome. S obzirom da mašina nije imala predstezanje pomoću nožne papuče, ova funkcija je implementirana kako hardverski tako i softverski. Ova funkcija je važna, jer omogućava sigurniji rad rukovaoca i bolje postavljanje radnog komada.

Dalje, u Sistem Upravljanja je implementirana funkcija izbora i postavljanja Prednosti jedne obradne jedinice u odnosu na drugu u bilo kojoj potrebnoj kombinaciji kod rada sa frezerima - obradnim jedinicama za struganje. ( Pod terminom "Prednost" se podrazumeva vremensko kašnjenje u sledu operacija struganja ).

Posebna pažnja je obraćena na obradne jedinice za rezanje navoja zbog specifičnosti samog zahvata narezivanja navoja. Vreme kod reverzije - promene smera obrtanja kod rezanja navoja je tačno određeno i kostantno. Ovo direktno utiče na vek trajanja kočnica, što je stalni problem kod održavanja i zastoja mašine.

Uređaj za podbadanje je, takođe, rešen na nov način. Konzola koja je postavljena na dohvat radnika je pregledna i svi elementi na njoj jasno prepoznatljivi i dostupni. Postavljen je brojač radnih komada sa posebnom zaštitom.

Novosti

Powered by BeoNET